Blogit
Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat jonkin verran uutisia Haapajärven tapahtumista.

Valtakunnallisissa lehdissä, joista monet olivat poliittisia vielä 1900-luvun alkupuolella, saattoi olla uutisia myös Haapajärven kaltaisten pienten kuntien tapahtumista. Pienet paikkakunnat on mainittu valtakunnallisissa lehdissä yleensä silloin, jos sellaisilla paikkakunnilla on tapahtunut jotakin poikkeuksellista. Hyvin usein kysymyksessä ovat olleet ikävät tapahtumat, kuten onnettomuudet ja rikokset.

1950-luku toi muutoksen, sillä Haapajärvellä perustettiin sanomalehti nimeltä Itä-Pohjanmaa tällä vuosikymmenellä. Lehti alkoi ilmestyä vuonna 1953, eikä se ollut suunnattu vain haapajärvisille. Etusivulla luki, että se oli ”Haapajärven ja ympäristöpitäjien uutis- ja ilmoituslehti.” Pauli Toimikoski toimi päätoimittajana, ja kunnanjohtaja Sulo Hakulinen oli johtokunnan puheenjohtaja. Lehden julkaisija oli Haapajärven Kustannus Oy.

Itä-Pohjanmaan sivulta saattoi lukea esimerkiksi vuonna 1955, kuinka haapajärvinen lähetystö vieraili Helsingissä kunnanjohtajan johdolla. Valtakunnallisen lehden näkökulmasta pienen kunnan edustajien vierailu pääkaupungissa ei olisi ollut suuri

uutinen. Itä-Pohjanmaan sivuilla oli tietenkin paljon uutisia myös Haapajärven urheilutapahtumista, ja merkittävistä valtakunnallisista tapahtumista oli lyhyt maininta satunnaisesti.

Itä-Pohjanmaa oli aluksi sitoutumaton lehti. Se ryhtyi kuitenkin kannattamaan Suomen Pientalonpoikien Puoluetta 1950-luvun lopulla, jolloin kyseinen puolue perustettiin. Lehden nimi muuttui samalla Pohjanmaaksi, mutta loppu oli jo lähellä. Lehti meni konkurssiin siinä vaiheessa, kun oman kirjapainon perustaminen oli vielä kesken.

Pohjanmaa-lehden viimeinen numero ilmestyi kesäkuussa 1959, mutta sanomalehtien tekeminen ei päättynyt Haapajärvellä. Haapajärvellä ilmestyi paikallislehti nimeltä Haapajärvi lyhyen ajan. Vuodesta 1961 alkaen ilmestynyt lehti nimeltä Haapajärvi-Seura oli pitkäikäisempi. Vuodesta 1967 lehden nimeksi muuttui Maaselkä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...

Varusmiehiä vuorilla

Varusmiehiä vuorilla


Varusmiehiä vuorilla

Asepalvelus merkitsee suurta muutosta nuorelle suomalaiselle, koska se tarkoittaa monelle matkaa tuntemattomalle paikkakunnalle. Matka palveluspaikkakunnalle voi olla myös hyvin pitkä. Siksi asevelvolliset viettävät väistämättä osan lomistaan julkisissa kulkuvälineissä, joko linja-autoissa tai...