Uutiset
Kun maaliviiva ylittyy, sijoituksella ei ole väliä

Kun maaliviiva ylittyy, sijoituksella ei ole väliä

Juostuaan useampia maratoneja, halusi Katri Hautakangas asettaa uuden, erilaisen ja vähän haastavamman tavoitteen. Katrin mielessä pyöri edelliskesän mukava reissu Joroisille, missä hän suoritti triathlonin puolimatkan. Kysyttyään valmentajansa mielipidettä täysmatkaan osallistumisesta ja saatuaan kannustavaa palautetta, aloitti Katri koko talven kestäneen harjoittelun.
– Olen helposti houkuteltavissa erilaisiin hullutuksiin. Talvi kuluikin uidessa, pyöräillessä ja juostessa, kuntosalilla ja Jokilatvan jumpissa. Kuitenkin vasta triathlonin lähtöviivalla aloin miettimään, olenko harjoitellut tarpeeksi ja sykekin nousi pelkästä seisoskelusta, Katri muistelee.
Triathlon on uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmälaji. Katri päätti osallistua Tallinnan ironman-kilpailussa ensimmäistä kertaa täysmatkalle, jonka aikana uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan maraton eli 42,2 kilometriä. Vaikka hurjaan urheilusuoritukseen tarvitaan kuntoa, vaatii se myös henkistä kestävyyttä.
– Hienointa näissä kilpailuissa on se, että kilpailijat kannustavat toinen toistaan. Se, jolla kulkee sillä hetkellä paremmin, tsemppaa jaksamisensa kanssa taistelevaa kilpatoveria, Katri kertoo.

Ironman-kilpailu alkoi seitsemältä aamulla uintiosuudella 14-asteisessa satama-altaassa. Käsien ja jalkojen sekamelskalta tai iskuilta ei voinut välttyä, kun parituhatpäinen kilpailijajoukko suunnisti matkaan yhtä aikaa. Katrin mukaan uiminen olikin aikamoista suunnistamista, sillä vain muutamat poijut ja järjestäjien pillien puhallukset pitivät kilpailijat oikealla reitillä. Kahden kilometrin kohdalla Katri mietti, voiko avomeressä uidessa tulla merisairaaksi. Myös vedenalainen maailma ja pinnan alla piilossa oleva pohja saivat naisen mielikuvituksen hetkittäin laukkaamaan.
Jos kesken uinnin nousi veneille hakemaan apua, tarkoitti se koko kisan keskeyttämistä. Osa kisaajista kangistuikin kylmässä vedessä niin pahasti, että heidät piti nostaa vedestä pois.
– Vesi oli niin kylmää, että kun menin uinnin jälkeen vaihtotelttaan omalle vaatepussilleni, käteni tärisivät, enkä meinannut saada märkäpukua pois päältäni. Tarkoituksenani oli syödä energiapatukka ennen pyöräilemään lähtemistä, mutta koska hampaani kalisivat, pelkäsin sen menevän väärään kurkkuun. Myös pyörän päälle nouseminen oli vaikeaa, koska jalat olivat niin jäässä, ja kun viimein pääsin satulaan, tärisin pyörän päällä ainakin 40 kilometrin ajan, Katri kuvailee.

Katri muistaa, että pyöräilyn alkuosuudella toinen suomalainen kannusti häntä toteamalla, että uinnista on selvitty, nyt vaan pyöräillään. Satulansa selästä Katri ehti ihastella maaseutumaisemaa ja kokea puolivälin tienoilla kunnon ukkosmyrskyn. Kolmesta lajista pyöräily oli ehkä kaikista yksinäisin, sillä sääntöjen mukaan toiseen kilpailijaan oli pidettävä 12 metrin väli, jotta kukaan ei hyötyisi toisen nopeudesta. Mikäli sääntöjä rikkoi, sai rangaistukseksi aikasakkoja.
– Pyöräilyssä tarjottiin matkan varrella juomista ja purtavaa, mutta minulla oli omat geelit kiinni pyörän tangossa. Roskia ei saanut heitellä minne tahansa, joten minäkin säilöin geelipapereita puvun sisällä roskausalueelle asti.

180 pyöräilykilometrin jälkeen oli aika luovuttaa pyörä pois ja vaihtaa jalkaan juoksukengät. Kuin kruunaten vaihtelevan sään, porotteleva aurinko ilmaantui taivaalle maratonin alussa ja sai aikaan 28 asteen helteen.
– Halu päästä maaliin, radan varrella nimeltä kannustava yleisö, oma mahtava tukijoukko ja kädessä tsemppaava ranneke, jossa luki I will be the one, saivat epätoivon katoamaan, vaikka jalka ei enää niin rivakasti noussutkaan, Katri muistelee.
Kymmenen tunnin jälkeen naisen kellosta loppui akku, mutta se ei estänyt maaliin pääsemisen tavoittelua. 12 tunnin ja 35 minuutin urakan jälkeen Katri saavutti maaliviivan.
– Maaliin tullessa oli mahtava fiilis, sillä en ollut uskoa, että tosissani tein sen. Katsoimme illalla mieheni kanssa hotellin televisiosta, kun viimeiset tulivat maaliin puoliltaöin. Minusta he, kaikista pisimpään matkalla olleet, olivat kisan suurimpia sankareita.

Katrin mielestä kisassa motivoi eniten porukassa tekeminen ja itsensä haastaminen, ei niinkään oma sijoittuminen. Kuultuaan tulleensa oman ikäsarjansa kahdeksanneksi Katri oli yllättynyt.
– Pelkäsin olevani viimeinen, joten sijoitus oli mukava bonus, Katri toteaa.
Omalla liikkumisellaan Katri haluaisi kannustaa muitakin liikkumaan omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Myös erilaisiin urheilutapahtumiin ja kisoihin osallistuminen kannattaa, sillä kaikki, niin urheilijat kuin vähemmän urheilullisemmatkin, mahtuvat mukaan.

Liikunta onkin ollut Katrille aina tärkeä osa elämää, ja vanhempiensa ansiosta hän on saanut kokeilla lukuisia lajeja ja löytänyt siten omat suosikkinsa. Lapsuudessaan hän kilpaili yleisurheilun parissa, ja aikuisiän koittaessa kilpailuvietti heräsi uudelleen.
– Kun lapset olivat pieniä, oli helpoin vetää vain lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan. Tällä hetkellä jokainen meidän perheestä liikkuu omalla tavallaan.
Perhettään Katri kiitteleekin joustavuudesta, sillä omin avuin ei hän olisi triathlonillekaan voinut osallistua.
– Luulin, että mies olisi viimeistään tämän kisan jälkeen sitä mieltä, että nyt riittää, mutta hän kannustikin jatkamaan ja osallistumaan uudelleen. Triathlonille harjoitellessani sain myös paljon uusia tuttavuuksia ja tsemppejä, ja vieläkin jos joku näkee minut liikkumassa, saa vapaasti liittyä seuraan, Katri ilmoittaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...